ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР


12 октомври 19:00 ч
сцена „Александър Гюров”
две номинации „ИКАР 2018”
14+
„ВИШНЕВА ГРАДИНА
от А. П. ЧЕХОВ
спектакъл на Василий СЕНИН /Русия/
участват: Красимира КУЗМАНОВА, Елица АНЕВА, Надя ДЕРДЕРЯН, Адриан ФИЛИПОВ, Асен ДАНКОВ, Антъни ПЕНЕВ, Георги ЕНЧЕВ, Нина ИЛИЕВА-ПЕТКОВА, Сергей КОНСТАНТИНОВ, Бориса САРАФОВА, Петьо КРЪСТЕВ, Ованес ТОРОСЯН, Киро КРАЧУНОВ
Току-що завърнала се в дома си дама от руската аристокрация е на път да продаде дома си с вишневата градина – символ на най-съкровените спомени на семейството, на висотата на духа, на достойнството. Богат търговец предлага тя да се изсече, да се разпродаде като ваканционно селище – това ще оправи финансовите проблеми на фамилията, но дали няма да е предателство на духа, на невидимата чест, която държи главата на един човек изправена?
В интерпретацията на руския режисьор Василий Сенин вишневата градина е всъщност театъра и дилемата за продажба предприема много по-мащабно измерение: на борбата и мисията на театъра да върне на хората невидимото чувство за дух, за автентичност, за дълбокия и противоречив вътрешен свят, който всеки от нас носи.
Тази силна режисьорска метафора преобръща законите на представлението и зрителите гледат пиесата от сцената, докато актьорите играят в един от най-красивите театрални салони – това е тяхната сцена, техния дом, тяхната „вишнева градина“. Написана през далечната 1903 г., „Вишнева градина“ е последната пиеса на най-големият руски драматург Антон Павлович Чехов, в която той влага целия си драматургичен усет и умение. Повече от век по-късно текстът продължава да вълнува читатели и зрители с прозренията си за човешката природа, все по-необходими днес.

За режисьора: Василий Сенин завършва актьорско майсторство в Санкт-Петербургската академия за театрално изкуство и режисура в ГИТИС. Дипломира се със спектакъла „Фро“ по разказа на Андрей Платонов и веднага получава покани за постановки не само в Русия, но и зад граница. В началото на своята кариера Василий Сенин работи за първи път в чужбина в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен с „Дванайста нощ“ от Шекспир. Следва активна поредица от гостувания и работни процеси в различни театри в Москва, Новосибирск, Перм, Талин, Рига, Загреб, Варшава, Лондон и др. Негови постановки се канят с успех в едни от най-значимите международни фестивали за театър. Не на последно място, Василий Сенин има опит и в кино индустрията – през 2010 работи като режисьор в киностудията „RWS”. А в периода 2013-2015 г. е художествен ръководител на Псковския Академичен театър „А.С.Пушкин“.

ГАЛЕРИЯ


КОНТАКТ


Информация за връзка

ул. Васил Левски, 155
5800 Плевен, България

info@theatre-pleven.bg

+359 64 848 053

ИЗПРАТЕТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ

Длъжностно лице по защита на личните данни - адвокат Петко Георгиев Петков, тел. 0899 434 643 и 068 600 511, e-mail: petkov.bg@abv.bg