Отвори всички | Затвори всички

СЕДМИЦА НА РУМЪНСКАТА ДРАМАТУРГИЯ ОРГАНИЗИРАТ В ПЛЕВЕНДве театрални пиеси от румънски автори ще бъдат показани в нашия град тази седмица. Това са пиесите „Лоши деца“ от Михаела Михайлов и „Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Плевенската публика може да посети тези представления, като входът за тях е свободен. Организатори на събитията са Община Плевен и Областна администрация – Плевен с участието на Държавен драматичен театър – Търговище и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

На 4 юни, вторник, от 18.30 часа в зала „Катя Попова“ ще бъде играна пиесата „Лоши деца“ от румънската авторка Михаела Михайлов. Спектакълът е най-новия в репертоара на Държавен драматичен театър – Търговище. Превод - Лора Ненковска, режисьор на постановката е Денислав Янев, сценографията и костюмите са на Галина Абаджимаринова. Произведението е написано по действителен случай и отразява извършено насилие сред ученици в едно училище. Представлението е част от дейностите, заложени в програмата на Местната комисия за противообществени прояви при Община Плевен като превенция срещу насилието. Организаторите уточняват,че пиесата е подходяща за ученици между 13 и 17-годишна възраст, а темата касае също учителите и родителите.

На 6 юни, четвъртък, от 19.00 часа спектакълът „Натюрморт със затлъстял племенник” на румънския драматург Йон Сапдару ще бъде представен от плевенската театрална трупа. Превод Лора Ненковска, режисьор Боян Иванов, сценография и костюми Ванина Цандева.
Представлението е в рамките на Дейност 1 на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година. То се осъществява от Областна администрация-Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.
„Доброто ни сътрудничество с плевенския театър в лицето на директора Васил Василев вече се утвърждава като една позитивна традиция, която има потенциал за развитие”, каза областният управител Мирослав Петров.

Зрителите ще видят една комедия за саможертвите, от които няма нужда, за сериозните и не толкова сериозни проблеми на героите, които вярват, че живеят в драма. Една комедия за безизходицата и избора, дали да промениш живота си или да продължиш по течението.
Билет-покани за спектакъла могат да се вземат от касата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, които работят от понеделник до събота от 09.00 до 19.30 часа.НА 1 ЮНИ РЪКОВОДСТВОТО НА ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН РАДОЕВ“ ПОСРЕЩНА МАЛКИТЕ ЗРИТЕЛИ С ПРАЗНИЧНА УКРАСА И МУЗИКАЛНА ПРОГРАМАДетската театрална студия се представи с най-новия си спектакъл „Приказки без край" включващ-„Грозното патенце“ по Ханс Кристиян Андерсен и „Анини приказки“ от Стефан Цанев. В антракта публиката имаше удоволствие да се наслади на музикалните изпълнения на ученици от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Специално за празника малките актьори поздравиха плевенската публика с две представления. Децата показаха истинско сценично присъствие, пееха, танцуваха и се забавляваха на сцената. За успешното представяне те получиха множество аплодисменти и кошница с цветя от директора на театъра Васил Василев.
Главният художествен ръководител на студията Адриан Филипов и режисьорът Ива Николова благодариха на всички помогнали за реализирането на представленията. Писателят и драматург Стефан Цанев предоставя безвъзмездно пиесата си за плевенската театрална студия, а костюмите за „Грозното патенце“ са дадени от Ивайло Атанасов, председател на читалище „Съгласие“.
Вълненията на малките актьори продължават. Спектакълът „Приказки без край" ще бъде представен и на 2 юни от 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ „ИВАН РАДОЕВ“ - ПЛЕВЕННа 12 април в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен се проведе официалното награждаване от Десетото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Организатори на конкурса са Министерство на културата, Община Плевен и местния театър, който също е домакин на събитието. За първи път по случай юбилейното издание театърът направи публичен разговор-дискусия на журито с номинираните автори преди официалното награждаване. На този разговор авторите се представиха заедно със своите пиеси и журито накратко представи своите впечатления за постиженията в постъпилите текстове. Журито отново включваше по регламент на фестивала двама театроведи и един драматург. Тази година това бяха театроведът и преподавател в НАТФИЗ, проф. Венета Дойчева, председател, също както и в предходното издание от 2017 г. Другите членове бяха Елена Ангелова, театровед и драматург на театъра и Ясен Василев, драматург, който беше отличен с поощрителна награда за млад автор в предходното издание на конкурса с текста си „Жената от фара“. Тримата определиха десет номиниранации сред 45-те текста за театър, които постъпиха по електронната поща на театъра в периода 1 януари – 28 февруари. Пиесите включваха разнообразни текстове за драматичен и куклен за всички възрастови аудитории.
От тях журито присъди номинации на:
1. Александър Мануилов, „Шарена гора“
2. Банко Банков, „Под южния кръст“
3. Валери Какачев, „Стари мускетари“
4. Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“
5. Иван Димитров, „Часът на тайните“
6. Мирослав Христов, „Пустония“
7. Наум Москов, „Танц със саби“
8. Таня Шахова, „Четири“
9. Теодора Георгиева, „Маркет“
10. Савина Попова, „Любовта на Блатника“


Всеки един от номинираните автори беше отличен с плакет за номинация в конкурса, а поощрителните награди тази година по случай 100-годишния сезон на театъра бяха четири (а не две, каквато е традицията в предходните издания на конкурса). Те включваха поощрителна награда за млад автор (на Мирослав Христов за пиесата „Пустония), поощрителна награда за куклена пиеса (на Александър Мануилов за пиесата „Шарена гора), поощрителна награда за българска комедия (на Ганчо Ганчев за пиесата „35,5 градуса по Целзий) и поощрителна награда за плевенски автор (на Валери Какачев за пиесата „Стари мускетари“). Победителят в юбилейното десето издание беше авторът Банко Банков с пиесата „Под южния кръст“ като голямата награда беше връчена от кмета на Община Плевен, г-н Георг Спартански заедно с традиционния за конкурса специален плакет, изработен от скулптура Георги Чапкънов. Паричният еквивалент на голямата награда е 2000 лв, която Община Плевен покрива заедно с поощренията.

Любопитното в церемонията по награждаването беше сценичното четене на фрагменти от десетте номинирани текста, които зрителите видяха преди официалното награждаване. Режисьор и водещ на събитието беше Димо Дешев, а актьорите, които четяха кратките откъси, бяха от трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Андрей Филипов, Георги Ангелов, Генадий Николов, Мариета Калъпова и Камелия Хатиб. Събитието беше допълнено от майсторски изпълнения на флейта и цигулка от възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. Макар и естестски направена, на церемонията не липсваше и чувство за хумор, а зрителите станаха свидетели на рядко, празнично преживяване за българската драматургия. Един от запомнящите се моменти беше четенето на откъса от пиесата „Четири“ от Таня Шахова, в която самата авторка, също и актриса, се включи на сцената в една от ролите. Непосредствено преди награждаването на авторите Областният управител на Област Плевен отличи директорът на театъра, Васил Василев, с почетен плакет за принос на театъра към културата на града. Минути по-късно журито връчи номинациите на отличените автори заедно с две от поощрителните награди. Директорът на театъра връчи поощрителната награда за млад автор на Мирослав Христов, като направи препратка към текста на пиесата „Пустония“ и пожела повече смелост и подкрепа за младите хора, които пишат за театър. Кметът на Община Плевен изказа благодарност на журито за положения труд, на чудесните актори от Плевенския театър, на възпитаниците от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" за професионалните изпълнения, на режисьора Димо Дешев, директора на Плевенския театър, Васил Василев и на началника на отдел "Култура" в Община Плевен, Стефка Григорова за оригиналния сценарий на вечерта и реализацията му при връчването на наградите, също както благодари на Общински съвет-Плевен и на председателя на Постоянната комисия по култура Петя Василева за подкрепата. Той отбеляза, че днес все по-трудно се организират конкурси в областта на културата и трудно се поддържат традиции,но когато се обединяват усилия - всички и в една посока, те си заслужават резултата. След своята реч кметът връчи голямата награда заедно с плакета от скулптора Георги Чапкънов на победителя в конкурса Банко Банков, който сподели, че плевенският конкурс е доказал своята сериозност, професионализъм и традиции през годините и пожела на добър час в следващото издание.

Ценен беше също и предварителния разговор на журито с авторите – на него проф. Дойчева отбеляза мотивацията, поради която журито е отличило именно тези десет текста – всеки един от тези автори е човек на театъра, който предоставя професионален, но и искрен текст, в който ясно проличава човекът и неговото пряко, непосредствено отношение към съвременния свят. В този ред на мисли всеки един от десетте текста носи едновременно авторовия глас, но и този на човекът, който седи зад драматургичната творба и именно тази искреност при написването прави текста ценен за прочит както на хартия, така и на сцена. Друг важен мотив в селекцията именно на тези десет текста беше в разнопосочността на аудиторията, за която са предназначени – „Шарена гора“, „Любовта на блатника“ и „Маркет“ маркират все по-нарастващата нужда от добри текстове за театър за подрастващи и юноши, а конкурсът за драматургия в Плевен е един от малкото в България, които предоставят възможност за представяне именно на такъв тип драматургия. Разнопосочността на жанрове е видима и при другите отличени текстове за театър – като комедия и сатира биха могли да се определят „Стари мускетари“ от Валери Какачев и „35,5 градуса по Целзий“ от Ганчо Ганев, и двамата автори в областта на хумора и сценаристи на вече несъществуващото телевизионно предаване клуб НЛО. Съвсем различна като език и насока за сценична реализация е пиесата „Пустония“ от Мирослав Христов, познат като автор с „Всичкоядецът“ (реж. Ани Васева, номинация за ИКАР 2013). „Под южния кръст“ с автор Банко Банков е пиесата от конкурса, която предстои да излезе на плевенска сцена в следващия сезон на театъра. Да пожелаем на добър час на реализацията, както и на всички номинирани автори.НОМИНАЦИИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ ИВАН РАДОЕВДЕСЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ ИВАН РАДОЕВ

ОТКРИТА СРЕЩА-РАЗГОВОР НА ЖУРИТО С НОМИНИРАНИТЕ АВТОРИ

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО


В рамките на Сезон №100 Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ обявява десетте номинирани пиеси в десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Тази година постъпиха 45 текста за театър за всички възрасти. От тях журито присъди номинации на:

1. Александър Мануилов, „Шарена гора“
2. Банко Банков, „Под южния кръст“
3. Валери Какачев, „Стари мускетари“
4. Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“
5. Иван Димитров, „Часът на тайните“
6. Мирослав Христов, „Пустония“
7. Наум Москов, „Танц със саби“
8. Таня Шахова, „Четири“
9. Теодора Георгиева, „Маркет“
10. Савина Попова, „Любовта на Блатника“

НА 12 АПРИЛ ОТ 17:30 НА СЦЕНА-ФОАЙЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТКРИТА СРЕЩА-РАЗГОВОР НА ЖУРИТО С НОМИНИРАНИТЕ АВТОРИ,
А ОТ 19:00 НА ГОЛЯМА СЦЕНА ВИ КАНИМ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО, КОЯТО ВКЛЮЧВА И СЦЕНИЧНО ЧЕТЕНЕ.

Вход: свободен.


Повече информация прочетете ТУКМЕЖДУНАРОДЕН УСПЕХ ЗА ТЕАТЪРА В ПЛЕВЕН

От 6 до 10 декември 2018г. представители на Драматично-куклен театър – „Иван Радоев” начело с директора на театъра Васил Василев бяха на творческо посещение във Вилнюс, столицата на Литва. Поводът за творческата командировка беше предстоящото учредяване по инициатива на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на асоциация на от седем европейски театъра. Един от театрите, които дадоха съгласие за участие в асоциацията е Руският драматичен театър на Литва. Васил Василев проведе срещи с Олга Полевикова - ръководител на не театъра. Бяха обсъдени бъдещите съвместни творчески планове на двете трупи и принципите на работа на асоциацията, която ще бъде учредена през февруари, 2019 г. в Плевен. Първата съвместна инициатива ще бъде обмена на спектакли. През юни, 2019 г. зрителите на Плевен, а защо не и на цяла България ще имат изключителната и рядко срещана възможност да гледат спектакъла на световноизвестния литовски режисьор Оскарас Коршуновас „Руски роман” по пиесата на съвременния литовски драматург Мариюс Ивашкявичус. А през есента зрителите на литовската столица ще се насладят на спектакли на трупата на Драматичн-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

ГАЛЕРИЯ


КОНТАКТ


Информация за връзка

ул. Васил Левски, 155
5800 Плевен, България

info@theatre-pleven.bg

+359 64 848 053

ИЗПРАТЕТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ